Огляд аніме «Легенда про героїв галактики» (2018-2019)

Gwean

Коли анонсували нову екранізцію роману Йошікі Танаки «Легенда про героїв галактики», я ставився до неї скептично. Адекватно умістити всю історію в заявлені на той час 12 серій було малоймовірно. Та по факту на даний момент вийшло 24 серії. І історія зупинилася десь на третині. Мої побоювання, на щастя, здебільшого не справдилися. Як говорять на англомовних формумах, нова екранізація ближча до книги, ніж олдскульна. У новій версії задали більш високий темп, оновили дизайн персонажів. У порівнянні зі старою версією деякі події показали скорочено, а деякі навпаки – більш детально.

Це все, звісно, якщо вдаватися у порівняння. А взагалі, це досить пристойне аніме з усіх, які вийшли за останні кілька років. У центрі подій протистояння двох галактичних наддержав – демократичного Альянсу вільних планет та авторитарного Галактичного Рейха і їхніх талановитих полководців, Яна Веньлі та Райнхарда фон Лоенґрамма. Найбільше уваги приділяється двом аспектам – політичному та військово-стратегічному. Гарно показано що є імперія та демократія, їхні слабкі та сильні сторони. Тут немає добра та зла. Є лиш люди по різні боки барикад, і в обох боків вистачає свого лайна. Ключові персонажі періодинчно ставлять собі запитання про правильність обраного шляху, але саме Ян Веньлі – найнеоднозначніший та рефлексуючий персонаж. Адже коли філософський склад розуму протистоїть військовому таланту, а моральні норми – зовнішнім обставинам, виникає справжня внутрішня трагедія.

Рекомендую до перегляду всім, хто дивиться аніме не заради фансервісу. 8/10

Maslinka

Спочатку я плювалася на серіал, оскільки не люблю все це піф-паф, “ми взяли їх у кліщі”, “заходимо з тилу”, “цілитися у правий фланг” і так далі, а з цього почалася перша серія. Але як виявилося, окрім елементів гри EVE-online, тут присутньо багато соціалки, політики та філософії. Адже для того, щоб перемагати в боях, не обов’язково самому стріляти. Важливо мати світлу голову на плечах, вміти мислити нестандартно, передбачати ходи супротивника на декілька кроків уперед, мати стратегічне мислення. У цьому сильні як Ян Веньлі, так і Райнхард фон Лоенґрамм. Тож ми спостерігаємо за битвою двох титанів. Однак вони не діють окремо від своїх флотів, їх оточують теж вельми талановиті люди, які вміють як думати власною головою, так і точно виконувати накази. Аніме не обходиться без підступних закулісних інтриг, зради, втрат цінних людей. Політики вершать долі цілих народів, ведучи нескінченні війни, в той час, як військові намагаються перемогти за будь-яку ціну. В тайтлі гарно прописані персонажі – як головні, так і другорядні. Показуються зміни їхньої поведінки в ході розповіді, розкриваються позитивні та негативні сторони. Ще добре те, що в світі Легенди немає відверто позитивних і негативних фігур – можна самому обрати бік, якому співпереживатимеш; або ж можна дивитися на все збоку, розглядаючи сюжет як гру в шахи, в якій на кону – життя сотень тисяч людей. Аніме не підійде любителям ісекаїв і моети – всього цього тут немає. Це серйозний тайтл, котрий варто дивитися вдумливо, вслухатися в діалоги і ставити запитання – а що ж далі? Я так розумію, на 24 серіях усе не закінчиться, тому з нетерпінням чекаю на продовження. 8/10

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *