Рецензія на книгу «Гармонія»

 

Після беспрецедентного всесвітнього масового суіциду, серед адмедистрацій по всій земній кулі почався безлад. У суспільстві, яке розглядає людське тіло як життєво важливий ресурс і публічний товар, який має бути захищений за будь-яку ціну, самогубство – немислимий злочин. Агентство інспекції Хелікс, частина Всесвітньої організації здоров’я, відповідальне за розслідування інциденту. Для Туан Кіріе, яка є членом агентства і грає важливу роль у розслідуванні, цей інцидент дуже особистий. Вона сама одного разу намагалася накласти на себе руки в протест адмедистративній системі, невід’ємною частиною якої вона зараз є. Вона була свідком того, як одна з її подруг позбавила себе життя під час масових самогубств. Батько Туан був одним з перших розробників нано- і біотехнологій  WatchMe, які дозволили функціонувати адмедистраціям, але які також дали можливість виникненню подібних трагедій.

Найбільш незвичайний елемент в манері письма Іто в Гармонії – використання EML, або мови розмітки Емоції-в-Тексті (Emotional-in-Text Markup Language), дуже схожу на інші мови розмітки, такі як XML або HTML. Навіть якщо читач незнайомий з мовами розмітки, все стає зрозуміло досить швидко, EML не має бути проблемою. Деякі люди можуть сприйняти це, як не розумний прийом, але я вважаю, що використання EML досить ефективне і невід’ємне від історії. Він підкреслює багато аспектів адмедистративного суспільства і в тонкій, і в прямій манері: EML є постійним нагадуванням біотехнологічного прогресу; безупинні записи і спостереження за життям людей, їхнім здоров’ям, думками стає очевидним; емоційні стани і людські бажання були перетворені на дані для клінічних досліджень; межі між досвідом однієї людини та іншої стерті. Я вважаю, що EML – невід’ємна частина Гармонії, і я сумнюваюсь, що хтось зможе переконати мене у протилежному.

Як і з будь-яким твором, який досліджує утопію і дистопію, Гармонія в доповнення до пробудження великої цікавості дійсно змушує замислитися. Можна легко побачити, як одержимість нинішнього суспільства здоров’ям перебільшено відображається в світі Гармонії. Час від часу Іто заходить надто далеко, але в цілому розвиток світу і його бачення бере логічний, якщо не повністю реалістичний шлях. Навіть світ, близький до ідеального, не зможе зробити всіх щасливими, і методи, використані для досягнення цього, можуть бути жахливими, як би їх не виправдовували. Епілог не так добре поєднується з іншою частиною книги, але він дає важливу інформацію, проливаючи світло на деякі частини сюжету, хоча і залишаючи неоднозначності в історії. Я отримав велике задоволення від читання Гармонії – це інтелектуальна книга, що змушує зануритися в думки, і я ще довго думав про неї після читання.

Переклад рецензії книги з сайту:
http://experimentsinmanga.mangabookshelf.com/2011/02/harmony/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *