Інтерв’ю з японським гуртом «Калафіна» (2014 рік)

З моменту свого дебюту в 2008 році Калафіна виконали тематичні пісні для численних популярних аніме. Вони привертають велику увагу з-за океану, і сфера їхньої діяльності поширюється за межі Японії. Після успішного дводенного сольного концерту у Гонконзі у травні цього року група не зупинилася, виступивши перед п’ятитисячною публікою вперше на «Японія Експо» у Парижі в липні, а потім випустивши свої перші альбоми найкращого, Найкраще «Червоне» і Найкраще «Синє», що займають високі позиції в музичних чартах. Нещодавно було оголошено, що Калафіна дадуть дводенний концерт в Ніппон Будокан 28 лютого і 1 березня наступного року, і як частина їхньої національної кампанії, члени групи Вакана, Кейко і Хікару відвідали Фукуоку 24 липня, де вони виділили час в своєму щільному графіку, щоб сісти і поговорити з нами! В розмові з тріо відкривається їхня відданість шанувальникам, а також пристрасть і драйв унікального стилю Калафіни, який поширюється серед багатьох людей по всьому світу.

­– Ваші альбоми найкращого, Найкраще «Червоне» і Найкраще «Синє», випущені 16 липня, були надзвичайно добре сприйняті. Мої вітання.

Калафіна: Дуже дякуємо!

– Упевнений, ви щодня отримуєте відгуки від різних людей, але що ви відчуваєте щодо них зараз?

Вакана: Тиждень минув, як диски поступили у продаж, і ми проводили національну кампанію: ходили по магазинах, давали живі концерти, дивилися на реакцію людей і слухали їхні відгуки, і вони часто казали щось на зразок «Дякуємо, що випустили ці альбоми» і «З цих двох дисків я можу більше дізнатися про Калафіну». Я рада чути подібні відгуки та радію, що ми змогли випустити альбоми найкращого. Є фанати, які підтримували нас всю нашу кар’єру, і цими двома дисками ми намагалися підсумувати минулі шість з половиною років, і сподіваємося, багато людей зможуть їх послухати. Цими двома альбомами ми хотіли виказати вдячність нашим шанувальникам, і я дійсно рада результату.

Кейко: З дня випуску і до сьогодні ми побували в багатьох різних місцях. Ми відвідували магазини вінілових платівок, зустрічали покупців, і чуючи від фанатів щось подібне, я раділа, що ми випустили альбоми найкращого. Оскільки це найкращі з наших альбомів, я хочу вислухати відгуки від якомога більшої кількості людей.

Хікару: Я відчуваю себе щасливою. Я опублікувала оголошення в блозі «Тепер у продажу», і, дивлячись на усі ці коментарі від людей на кшталт «Вітаю, це чудово», я відчула себе щасливою, що ми випустили цей альбом найкращого.

– Я послухав ваші два альбоми найкращого і навіть бачив ваш живий виступ на BD-дисках, і мушу визнати: багатство і гармонія ваших прекрасних голосів зачаровує. Вашим продюсером є ніхто інший, як відома Юкі Каджіура, так? Яка вона у реальному житті?

Вакана: Каджіура дуже жіночна і прекрасна людина. Вона надзвичайно добре виражає свою музикальність нам під час запису, і ми часто даємо концерти разом, вона чудово спілкується з людьми, я завжди вчуся у неї. Коли ми вирушали на цей національний тур, вона сказала нам: «Переконайтеся, що ви взяли сіль для ванни», вручаючи нам декілька пачок солі, – ось яка вона чудова людина.

– Чи закладений якийсь сенс у назвах альбомів «Червоне» і «Синє»?

Кейко: Концепція цих двох альбомів однакова, але що «Червоне», що «Синє» мають індивідуальний сенс. Ми співали пісні багатьох різних жанрів за минулі шість з половиною років, і усвідомили, наскільки всеохоплюючою є наша музика. Тому ми вирішили розділити наші пісні на дві основні категорії: «Червоне», що представляє ритмічні, енергійні пісні, і «Синє» – для заспокійливих, розслаблюючих пісень. Ми обрали рівну кількість «червоних» і «синіх» пісень для кожного диску, тож, хоча вони і розділені на «Червоне» та «Синє», кількість композицій на дисках однакова.

– У вас завжди такі дивовижні вбрання, кожне з яких відрізняється від двох інших. Це відображення вашої індивідуальності чи, можливо, особисті вподобання?

Хікару: Щоразу, коли виготовляють наші костюми, піджаки та інші предмети одягу шиють таким чином, щоб вони підходили темі певного концерту чи атмосфері конкретної пісні. Звісно, дизайнери враховують і нашу думку, але вони також знають, що наші голоси унікальні по-своєму, тож беруть це до уваги, коли складають наші костюми разом.

– Коли ви бачите готовий костюм, ви не думаєте: «Мені більше подобається той»?

Вакана: Дизайн може часом викликати ревнощі.

Кейко: Вони всі чудові, але ми завжди пам’ятаємо про необхідність підтримувати баланс між нами трьома.

– Минуло майже сім років з моменту вашого дебюту і початку вашої діяльності з тематичної пісні до «Kara no Kyoukai» (Сад грішників) у 2008 році; чи здалися минулі шість з половиною років короткими чи довгими для вас?

Вакана: Чесно кажучи, і короткими, і довгими. Були моменти, коли час просто летів, а було й таке, що він тягнувся. Наприклад, коли ми втрьох обдумували щось, обговорювали, репетирували і повторювали це знову й знову.

 

– Всі ваші пісні прекрасні, але якби вам необхідно було обрати улюблену, або ту, яка краще запам’ятовується, з тридцяти пісень з ваших альбомів найкращого, яку б ви обрали?

Вакана: Моя була б «Оblivious» з Найкращого «Червоне». Це дебютна пісня Калафіни, і щоразу, коли я слухаю її, вона переносить мене назад, у ті часи, і я знову відчуваю те, що відчувала під час нашого дебюту. Вона також нагадує про бездоганне почуття музики Каджіури і про те, що ми теж завжди повинні рухатися вперед.

Кейко: Кожна пісня навіює спогади, але я б відповіла: «Hikari no Senritsu» з Найкращого «Червоне». Ми багато виступали наживо, коли закінчували цю пісню, і саме нею ми стали завершувати концерти. Ми поступово створювали правильний настрій, і під кінець, коли атмосфера була дійсно теплою, ми співали «Hikari no Senritsu», і вираз кожного обличчя ставав ніжним – це дійсно справляло на мене враження. Це було велике нагадування про те, як важливо доносити пісні людям безпосередньо.

Хікару: Для мене це «Magia» (Madoka Magika) з Найкращого «Синє». Вона має унікальну музику, темнішу і сильнішу за будь-яку з пісень, що ми випустили до цього часу, тож я трохи хвилювалася, як її спочатку сприймуть люди, але вона стала досить популярною; багато людей послухали її, і зараз вона входить в наш стандартний набір того, що ми виконуємо на концертах, тож я дуже рада. Думаю, музичний стиль Калафіни виріс з цієї пісні.

– Ви також дуже популярні закордоном, і назва Калафіна стала відомою по всьому світу як одного з провідних японських гуртів. Я вже ставив вам питання щодо вашого туру Азією в 2010, але чи відчуваєте ви якісь зміни порівняно з концертом, який ви дали у Гонконзі у травні цього року?

Кейко: Ми вчетверте виступали у Гонконзі і вперше за чотири роки, але порівняно з минулими виступами, цього разу з нами були наші музиканти, і ми давали сольний концерт два дні. У нас було набагато більше часу, ніж будь-коли раніше, щоб насолодитися нашою музикою разом з натовпом і дозволити їм послухати нові пісні, які ми створили протягом минулих чотирьох років. Це був шанс для нас послухати, як ми звучимо зараз, якого я з нетерпінням очікувала.

Серед слухачів також були люди, які бачили наш виступ вперше, і це в Гонконзі справило на мене велике враження. Без сумніву, ми показали результат усієї роботи за минулі чотири роки і заспівали ті пісні, які народилися, незважаючи на всі труднощі, які нам довелося подолати. Звісно, там також було багато людей, які бачили нас раніше і чекали протягом чотирьох років на наше повернення, тож цими двома днями ми також показали вдячність нашим фанам.

– Що ви всі робите на вихідних або коли хочете відпочити?

Вакана: Я люблю байдикувати, дивлячись DVD, або, якщо це вихідний, кудись іти.

Кейко: Я люблю прибиратися, виконувати фізичні вправи, їсти дійсно смачну їжу. Їжа – це джерело моєї енергії!

Хікару: Я просто сплю весь час…

Калафіна: (сміються)

– Вакано, ви виросли у Фукуоці, але чи є щось, що ви втрьох «повинні зробити», коли опиняєтесь у Фукуоці?

Вакана: Їсти «Tai Chazuke» в «Йошиді» – ми ходили туди протягом нашої останньої кампанії. Ми щойно пообідали там. Ми всі сказали «Oishii ne~» (Смачно).

Кейко: «Чи матимемо ми час (на «Tai Chazuke») у Фукуоці? Будь ласка, нехай у нас буде час!» – благали ми.

Вакана: Гадаю, відтепер «Tai Chazuke» буде необхідною складовою нашого перебування у Фукуоці (сміється).

– І наостанок, чи можете ви поділитися своїми планами? І, якщо можливо, якесь послання для всіх фанів Калафіни по всьому світу.

Вакана: Ми виступатимемо на дводенному концерті у Ніппон Будокан 28 лютого і 1 травня 2015 року, і, слідуючи подібній концепції наших двох альбомів найкращого, Найкраще «Червоне» і Найкраще «Синє», наш концерт «Калафіна LIVE Найкраще 2015» буде представлений «Червоним Днем» і «Синім Днем», тож я сподіваюся, на нього приїдуть фанати з усього світу. Я хочу також побачити людей з Фукуоки, а ви тим часом послухайте наші два альбоми найкращого і дізнайтеся трохи більше про Калафіну.

Кейко: Після того, як ми випустили ці два альбоми найкращого, я усвідомила, у наскільки широкому спектрі жанрів ми співаємо. Там є пісня для кожного, тож сподіваюся, люди з різних країн з усього світу та люди з різних регіонів Японії візьмуть ці два альбоми і послухають їх. Дякую.

Хікару: Ми іноді отримуємо можливість виступати з концертами в різних місцях по всьому світу, але ще досі є багато місць, де ми не були, і сподіваюся, з випуском наших альбомів найкращого ми матимемо більше можливостей донести нашу музику безпосередньо до людей з тих місць. Дякую, що приділили нам час.

Оригінальна стаття з інтерв’ю: asianbeat.com/en/feature/interview/16.html

Стаття на Вікіпедії: uk.wikipedia.org/wiki/Kalafina

Офіційний вебсайт: www.kalafina.jp


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *